sobota, 3 listopada 2012

Aniołki 'rybki'





Rybki - a dlaczego tak nazwałam te aniołki? Otóż moi mili:) Aniołki powstają z masy solnej. Przepis na nią jest bardzo prosty, bo wystarczy odrobina mąki, soli i wody. Z powstałego naskutek zmieszania tych składników ciasta można lepić, co tylko nam przyjdzie do głowy. Ciasto - masę solną, z którą pracujemy dobrze jest rozwałkować na desce, stolnicy, obsypać mąką (zupełnie, jak przy robienu ciasteczek) i można np. wykrawać foremkami różne kształty. Później za pomocą pędzelka zamoczonego w wodzie wystarczy te kształty łączyć, aby powstał oczekiwany efekt.
Aniołki rybki, to połączenie powycinanych kształtów: rybki i kółka.
Rybka, to tułów aniołka. Kółko przecięte na pół, to dwa skrzydełka, które oczywiście odpowiednio ugniatam i nadaję kształt. Aniołek rybka ma główkę, którą jest kulka z masy solnej. Włosy z kolei można wycisnąć przez maszynkę do wyciskania czosnku.
Z pewnością zamieszczę na blogu jakiś kurs instruktażowy - jak zrobić aniołka z masy solnej. Wówczas po kolei omówię wszystkie etapy powstawania aniołka.
Oto rybki pływające w oceanie;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz